Rutavdraget tredubblas med M och KDs klubbade budget

Som jag skrev om i mitt förra inlägg finns det en stark majoritet för ett utökat rutavdrag i riksdagen, och helt plötsligt var det klubbat och klart! Det finns mycket att säga om politiken just nu och det är inte den mest välförhandlade budgeten som är bestämd för 2019, men ökningen av rutavdraget lär nog bestå.

Beroende på den regering vi till sist får kan det komma att ske några förändringar i budgeten, men numer är rutavdraget erkänt som ett utmärkt jobbskapande verktyg, förutom att ge avlastning i hemmet. Så just ökningen av rutavdraget är nog lättsmält även av S och MP.

Det blir nu omvända roller mellan rut och rot, där rotavdraget istället får ett tak på 50 tkr och rut får användas fullt ut till det nya maxbeloppet på 75 tkr. Syftet med detta är nog till viss del att retas lite med S (som haft svårt att förhålla sig till rut) men främst beror det på att rut är bättre än rot på att skapa jobb som annars inte hade utförts och med personer som annars inte hade fått något jobb. Därför är den investeringen lättare att räkna hem. (Med en kommande lågkonjunktur inom byggbranschen kan detta möjligen komma att omprövas och även rotavdraget få en större budget.)

Budgeten som är beslutad av Riksdagen den 12e december 2018 innebär följande:

1. Utökat rutavdrag från 25 till 75 tkr person och år.  Rotavdraget ligger kvar på 50 tkr. (Egentligen får rot- och rutavdraget ihop bli max 75 tkr med ett tak för rot på 50 tkr.) Detta ska gälla fr.o.m. 1 juli, 2019.

2. En utredning ska tillsättas för att bredda antalet tjänster som berättigar till RUT-avdrag som tillsyn av hemmet vid resa eller frånvaro, tvätt av kläder, flytt av bohag inom samma bostad, hämtning av trädgårdsavfall och plantering av växter i trädgården.

3. En utredning ska se över möjligheten till ett mer generöst RUT-avdrag för äldre.

(Budgeten nämner inget om nivåerna på avdragsrätten, så de kommer vara kvar på nivåerna 50% för rut och 30% för rot.)

Läs mer om Riksdagens beslut och påverkan av Rut och Rot >

Rutavdraget tredubblas med M och KDs klubbade budget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen