Löfven, lägg ned symbolpolitiken och låt Rut blomstra!

I söndagens partiledardebatt förklarade vår statsminister sänkningen av rutavdraget (maxbeloppet) med att det bara skulle påverka dem som använder det till poolrengöring. Tjänsten ”poolrengöring” är för det första helt okänd i hemservice-branschen och så gott som uppfunnen av Socialdemokraterna (läs lagförslaget och vårt remissvar ) För det andra påverkar givetvis inte en beloppsändring vilka tjänster som köps.

Regeringen har för säkerhets skull även föreslagit ett Rut-förbud av ett eventuellt Rot-bygge av en inomhuspool. Dessutom ska även matlagning förbjudas vilket faktiskt var ett expansivt område. I rutbarometerns enkät 2014 var det drygt 10% av företagen som hade planer på att utöka inom just matlagning. Denna verksamhet matchar bra ihop med de populära matkassarna där rut-erbjudandet kan bestå av att laga näringsriktig mat för hela veckan åt de stressade hushållen. Nejdå, Regeringen har istället erfarenhet av ”bartenders” så tjänsten matlagning ska också bort.

Logiken att ena stunden säga att staten ska spara pengar på ett sänkt rutavdrag och andra stunden använda argumentet att inga påverkas (hur många inomhuspooler finns det?) visar på en underskattning av väljarnas förmåga att slå ihop två påståenden till ett. Sanningen är dessutom att regeländringarna äts upp i princip enbart av Skatteverkets ökade kostnader (läs remissvar).

Det har länge varit dags att lämna symbolpolitiken runt rutavdraget och istället ha en konstruktiv diskussion om vad som fungerar bra och mindre bra och vad som kan vidareutvecklas. I ett läge när alla inser allvaret i att instegsjobb är livsviktiga för ett fungerande samhälle är det dags att ta rutbranschen på allvar. Det är idag en professionell bransch med ordentliga anställningsvillor och fyller ett stort behov både i hemmen och för de riktiga jobb som skapas. Jobben är inte byggda på bidrag utan genom ett skatteavdrag i en tjänstebransch där skattekilarna blir övertydliga. Självklart borde dessa skatter istället läggas på att begränsa resursslöseriet av jordens resurser än att bromsa en lokal servicesektor.

Rut-branschen och dess anställda förtjänar respekt och bör inte användas som ett politiskt slagträ. Väljarna har genomskådat att jobb inte åstadkoms utav ”jobbgarantier” och löften utan av riktiga företag med riktiga anställda. Nu borde det även vara dags för riktiga politiker.

Löfven, lägg ned symbolpolitiken och låt Rut blomstra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen