Nyval – på vinst och förlust för småföretagen

Det svänger snabbt i politiken. Från att de flesta bedömare varit säkra på att den rödgröna budgeten skulle gå igenom så sent som förra veckan står vi nu inför ett osäkert nyval. Den rödgröna budgeten visade på flera drag av företagsfientlighet framförallt med bland annat tanke på sin inriktning att förbjuda vinster inom välfärden (och inte fokusera på kvaliteten), och även fördyrande av anställningar av unga (och oannonserat även pensionärer), samt motsägesfull halvering av rutavdragets maxbelopp. På så vis känns det rätt att den nuvarande regeringen får bakläxa, till den grad att de tillsvidare måste regera med alliansens budget. Mindre bra känns det att det sker pga Sverigedemokraternas inblandning och dessutom med helt andra skäl än de jag angivit.

Om man får önskedrömma har de rödgröna dragit lärdom av den kritik som de fått och justerar sin budget innan nyvalet och visar att de värnar om Sveriges framtid – småföretagen inom servicesektorn. Vad som händer om inget av blocken återigen inte får egen majoritet är dock mycket oklart. Jag tycker mig utläsa att Alliansens taktik är att komma överens om ett nytt regelverk som möjliggör en minoritetsregering, kanske genom att det förlorande blocket lägger ned sina röster vid en budgetomröstning. Det som åtminstone är troligt är att regeringsalternativen och deras budgetförslag kommer att vara mycket tydligare den 22 mars, 2015 än när det senast begav sig. Detta bör innebära att media kommer att ägna mer tid än under hösten att belysa skillnader även vad gäller rutavdraget och då bör det finnas goda möjligheter att lyfta fram sakliga argument för en vidareutveckling snarare än en inbromsning. Det blir mycket intressant hur miljöpartiet kommer att argumentera då de till synes ganska lätt gav upp både en vidareutveckling av rut samt gick med på ett minskat maxbelopp, och dessutom underliga skrivningar om inomhuspooler. Deras förslag om reparationstjänster är ju mycket bra och ligger rätt i tiden så jag hoppas att de tänker till innan nyvalet.

Nyval – på vinst och förlust för småföretagen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen