Magdalena Andersson sänker Rut pga hembiträden och kocklandslag

Socialdemokraterna vill i budgeten sänka Rutavdraget med 25 tkr per år medan Rotavdraget ska kvarstå på dagens nivå 50 tkr. I Aktuellt 23/10-14 förklarar finansministern Magdalena Andersson sänkningen av Rutavdraget med att det inte ska vara möjligt att ha ett “heltidsanställt hembiträde” eller anlita “kocklandslaget”.

Det är enkelt att konstatera att det inte behövs ett heltidsanställt hembiträde för att passera Socialdemokraternas tak, utan det räcker med 2,5 timme per vecka, dvs en skillnad på 94% jämfört med en heltidsanställd person (timpris 400 kr/timme). Detta förutsätter dessutom att personen inte nått taket på grund av Rot. De som påverkas av förslaget är alltså de som behöver det mest, hårt arbetande hushåll och barnfamiljer.

Och vad gäller kocklandslaget kan de nog inte vara på så många ställen samtidigt, det var 550 000 personer som utnyttjade Rutavdraget år 2013. För säkerhets skull har ändå Socialdemokraterna i budgeten föreslagit ett förbud mot användande av Rutavdrag för “matlagning och poolrengöring inomhus”. Antal inomhuspooler är gissningsvis ungefär lika många som det finns kocklandslag. Däremot väljer alltså Socialdemokraterna och Regeringen att inte förbjuda Rotavdrag för heltidsanställda snickare, renovering av marmorkök eller byggande av inomhuspooler.

Än finns det chans för en noggrannare analys av Rut- och Rotbranschen och se att de båda bidrar positivt till samhället med avlastning i hemmen, företagande, integration och vita jobb!

Läs regeringens och socialdemokraternas budgetproposition 2015 angående rutavdraget >

Magdalena Andersson sänker Rut pga hembiträden och kocklandslag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen