Rut och Rot påverkas av valet 2014

Partierna Rut och Rot_bildSocialdemokraterna vill halvera Rutavdraget, Vänstern vill avskaffa det helt, medan Miljöpartiet vill utöka det med reparationstjänster. Inom Alliansen finns det förslag att utöka avdragsrätten samt storleken. Även detta val blir med andra ord högintressant för oss i Rut-branschen.

Inför Rut affärsseminarium i maj har vi kontaktat alla partier och analyserat var de står vad gäller Rut och Rot. Se hela sammanställningen här »

Jag förvånades av två saker – Socialdemokraternas nya motsägelsefulla argument och att både Centern och Folkpartiet backar från sina tidigare förslag att utvidga Rutavdraget.

Vi fick följande kommentar från Leif Jakobsson, Socialdemokrat och vice ordförande i skatteutskottet:

”Vi socialdemokrater vill begränsa det enskilda RUT-uttaget till 25.000 kr år. Den summan täcker väl normal städhjälp och andra avlastningsarbeten i hemmet som Rut är tänkt att täcka. Det nuvarande taket tycks trigga till innovationer som bartender-Rut och annat.”

Att Socialdemokraterna skulle ha gjort en analys och kunnat konstatera att det är just bartender-Rut som sållas bort av en halvering av Rutavdraget håller jag som otroligt och visar snarare på en nonchalans inför en bransch som förra året hade över 500 000 kunder från över 17 000 företag.

Vi har kontakt med hundratals Rut-företag varje år och det vi ser är istället att det skulle hämma utvecklingen generellt och bromsa helt andra typer  ”innovationer ”som tex paketlösningar  eller gröna erbjudanden som jag skrivit om i tidigare inlägg.

När jag pratar med Mattias på Buskhaga i Karlstad konstaterar han helt riktigt att en halvering av Rutavdraget dessutom skulle öka administrationen då fler kunder skulle nå taket och tjänsteleverantörerna skulle få hantera mångdubbelt fler krångliga studsar hos Skatteverket.

Vad gäller Alliansen har Centern tidigare föreslagit höjd avdragsrätt för Rutavdraget till 75% för personer över 75 år och Annie Lööf har pläderat för tillägg av IT-avdrag. På Folkpartiets hemsida kan utläsas att de vill dela på Rut och Rot potterna och dubblera dessa till 50 tkr var. Men nu när vi skulle sammanställa partiernas åsikter om Rutavdraget vill dessa båda partier inte längre stå för detta. Det är bara Kristdemokraterna som nu står kvar vid löften om utvidgning av Rutavdraget.

Det är tydligt att Anders Borg manar till återhållsamhet vad gäller utgifter och att inget enskilt parti ska sticka ut för mycket. Detta är givetvis tråkigt men jag hoppas och tror på en förändring när vi närmar oss valet.

Moderaterna är duktiga på att få media för sin positiva syn på Rutavdraget (se tex DN 22/3-14), men de har inga konkreta förslag att ta Rut-branschen vidare.

Miljöpartiet är positiva till Rut och Rot utmärker sig genom ha en klar linje för miljö och hållbarhet – de vill utöka Rutavdraget med reparationstjänster och vill inrikta Rotavdraget på energisparande åtgärder.

Sverigedemokraterna är positiva till både Rut och Rot, men de har inte kunnat svara på vad de vill göra i mer detalj.

Vi lovar att göra vårt bästa för att bringa klarhet i vad konsekvenserna kan bli beroende på valutgång i samband med Rut Affärsseminarium 26 maj. Välkomna!

PS Ge gärna din kommentar nedan, alla åsikter välkomna, Rut-frågan förtjänar att lyftas!

Läs mer om Rut affärsseminarium >

Se sammanställningen av alla partiers åsikter >

Rut och Rot påverkas av valet 2014

3 svar på ”Rut och Rot påverkas av valet 2014

  1. Bra sammanställning! Tänk att det ska behöva bli så mycket politik av vår bransch, tycker den har bevisat sig själv många gånger om nu.

  2. Mycket bra sammanställning. Vi är tacksamma att ni driver den här frågan och försöker skapa opinion. Märkligt uttalande av socialdemokraten Leif Jakobsson. Bartender-Rut har vi för övrigt aldrig hört talas om.
    /Martina Rydell på HemMiljö

  3. Bra översikt på partierna. Så länge RUT/ROT delar pott så drabbas städningen när en altan ska byggas som äter hela potten. En minskad pott på 25 000kr drabbar mest varje veckasstädning vilket oftast är 3-4 barnsfamiljer med redan ansträngd ekonomi och stressituation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen