Magdalena hyllar rut – Riksdagen klubbar sänkning

Mer bakvänt än så här blir det väl inte. Riksdagen har tillsammans en majoritet att inte förändra rut och rot. Men pga det rådande politiska läget gick ändå Regeringens budget igenom i förra veckan som medför en sänkning av rot- och rutavdraget. (Läs mer på Rut och Rot sänks från årsskiftet – riksdagsbeslut 2015-11-25.)

För någon vecka sedan enades Regeringen och Oppositionen om att utvidga rutavdraget med fler tjänster. Och nu i måndags på Gasellgalan gick Magdalena ut och hyllade rutavdraget för att vara “kostnadseffektivt” (se Dagens Industri) efter att hon tvärtom under hela hösten har argumenterat att det bara används till “poolrengöring” och “bartenders”.

Särskilt kostnadseffektivt är det inte att minska och förändra rutavdraget till det sämre när man insett dess fördelar och samtidigt planerar för en utvidgning. Bara Skatteverkets kostnader är tiotals miljoner för att ändra regler och hantering. Men den största skadan är den förvirring som Regeringen skapar hos konsumenter och företag.

Med risk för att låta tjatig, men nog är det på tiden att bjuda in branschen och ha en pragmatisk diskussion om framtiden.

PS Det går att använda 2015-reglerna även i januari 2016, men då måste hushållet förskottsbetala i december. Läs mer på Rot och Rut runt årsskiftet.

 

Magdalena hyllar rut – Riksdagen klubbar sänkning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen