Inget nyval och liten chans till nytänk

Decemberöverenskommelsen, foto:TT
Decemberöverenskommelsen, foto:TT

Nyvalet är avblåst p.g.a. den så kallade decemberöverenskommelsen mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och allianspartierna som i korthet innebär att den största partikonstellationen ska kunna få igenom sin budget även om den inte har majoritet.

Detta innebär att den rödgröna regeringen kan börja göra förändringar redan i den kommande vårbudgeten. Vad gäller eventuell höjning av arbetsgivaravgiften för unga, förbud av vinster i välfärden och minskning av rutavdraget är det möjligt att dessa berörs redan i vårbudgeten men oklart när förändringarna i så fall ska börja gälla.

Min förhoppning om att regeringspartierna i det påtänkta nyvalet skulle förändra sitt budgetförslag till att vara mer företagsvänligt verkar grusas då decemberöverenskommelsen innebär en större makt för vänsterpartiet (de är nödvändiga för att få en konstellation större än alliansen). Min känsla är att detta var ett taktiskt drag av alliansen – att istället för att samarbeta med socialdemokraterna och miljöpartiet tvinga dem att samarbeta med vänsterpartiet för att kunna visa upp en tydligare motpol i valet 2018.

Personligen hade jag hoppats på en stark riksdag som kunde påverka förslagen mot mitten, nu verkar det istället bli tvärtom med kraftigare vänster-höger-svängningar mellan valen. Jag hoppas ändå på att den extra tid som nu ges, innan en ny budget ska presenteras av regeringen, innebär eftertanke och analys som förhoppningsvis kan ge en mer företagsvänlig inriktning.

———–

Decemberöverenskommelsen: 

1. Den statsministerkandidat som representerar största partikonstellationen släpps fram vid en omröstning i riksdagen om talmannens förslag. Det sker genom att övriga partier som står bakom överenskommelsen lägger ned sina röster.

2. En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget. Om det finns en risk för att förslaget skulle falla avstår övriga partier som står bakom överenskommelsen från att delta i omröstningen.

3. Utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga.

4. Överenskommelsen pekar ut tre politiska områden för samarbete och samtal: försvar och säkerhet, pensioner och energi.

Decemberöverenskommelsen tillämpas första gången när regeringen lägger fram vårpropositionen i april 2015.

 

Inget nyval och liten chans till nytänk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen