Magdalena Anderssons Rut resonemang slår fel med 90%

Magdalena Andersson Socialdemokraterna angående Rut
Magdalena Andersson Socialdemokraterna angående Rut

Enligt Socialdemokraternas ekonomiske talesperson, Magdalena Andersson är det bara köpare av “heltidsanställda hembiträden” som skulle påverkas av deras förslag att halvera Rutavdraget till 25 tkr. Andra Socialdemokrater har sagt att de som påverkas bara är de som köper “bartender-Rut” (Leif Jakobsson) och “trädgårdsfester” (Teres Lindberg).

Vi har analyserat vad pengarna faktiskt skulle räcka till och konstaterar att det är bland annat veckostädningarna som påverkas, tvärtemot vad Magdalena Andersson hävdar i SVT 10 juni, 2014.

Ett exempel med en veckostädning på 4 timmar och ett timpris på 400 kr passerar Socialdemokraternas tak med 33 200 kr.

Var Magdalena har fått för priser på hembiträden och andra hushållsnära tjänster är det svårt att förstå. Det är enkelt att konstatera att det inte behövs ett heltidsanställt hembiträde för att passera Socialdemokraternas tak, utan det räcker med 2,5 timme per vecka, dvs en skillnad på 94%. Detta förutsätter dessutom att personen inte nått taket på grund av Rot. De som påverkas är alltså de som behöver det mest, barnfamiljer och äldre, tex Greta i SVTs inslag.

Blir intressant att se vilken tjänst Socialdemokraterna väljer nästa gång för att förklara sin halvering av Rutavdraget.

 

Magdalena Anderssons Rut resonemang slår fel med 90%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen