Musikalen Pigan – gamla Rut-invändningar på nytt sätt?

Musikalen Pigan
Musikalen Pigan, foto: Lina Ikse

 Jag ska först klarlägga att jag ej sett musikalen Pigan (baserad på en serie av författaren Hanna Petersson med manus & regi av Anders Friberg) med egna ögon. Däremot har jag tagit del av olika recensioner och intervjuer, och för mig verkar det vara en ny form av gamla invändningar.

Precis som Hanna Petersson uttrycker i en intervju med Sveriges radio, tycker jag det är viktigt att löpande göra analys av vad våra skattepengar används till. Det känns dock som enkelspårig och föråldrade invändningar om man utgår från att rutavdraget bara underlättar för “övre medelklassen och överklassen”. Det är troligen korrekt att det finns en större andel höginkomsttagare som använder sig av rutavdraget, men det gäller ju alla produkter och tjänster.

Grunden med rutavdraget är att fler ska kunna ta del av avlastning i hemmet och från början att göra om en svart  marknad till vit. Att det är vita tjänster som numer köps stöds tydligt av Rut-utvecklingen ( Se tex Rutbarometern). Jag förstår inte invändningen, som dyker upp då och då, att detta låser fast låga kvinnolöner, bevisligen finns det nu fler seriösa företag som tar ansvar för löner och försäkringar. Om det var rutavdragets fel borde invändningen även gälla rotavdraget som finns i en typisk manlig bransch.

Jag kommunicerar dagligen med flera företag i branschen och vet att dessa företag fortsatt stöter på oseriös konkurrens så visst går det inte att blunda för att det fortfarande finns saker att göra. Likaså kvarstår det kunder som har låg respekt för anställda i denna bransch.

Personligen tycker jag man ska lägga mest krut i att utbilda kunden att ställa höga krav på kvalitet och företagets omvårdnad av sina anställda. Att fundera över vad som påverkar arbetsvillkoren för anställda i rut-branschen är en sak, att fundera på om rut-branschen ska ha en skattesubvention eller ej är en annan.  Det är lätt att blanda ihop dessa saker och skylla det ena på det andra och göra politik av det, som tex Uppdrag Granskning gjorde i sitt reportage Euro-orphans lagom till valet, sep-2010.

Rut-branschen har mycket större status, stolthet och glädje nu än innan rutavdraget infördes (se tex rutbarometern 2012) och frågan är om teatern – Pigan har ägnat tid att fundera på om den hjälper en sådan fortsatt positiv utveckling, eller bidrar till att låsa fast branschen i gamla fördomar.

Musikalen Pigan – gamla Rut-invändningar på nytt sätt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen