Breddning av Rut och Rot föreslås av S-ledamot

Luciano Astudillo, (S)
Luciano Astudillo, (S)

Luciano skriver på DN debatt den 8/1-12 bland annat:

“De tjänster som är svårast att effektivisera blir relativt sett dyrare i förhållande till andra tjänster och varuproduktion. Och de tjänster som är svårast att effektivisera är just de tjänster som har ett högt arbetsinnehåll…. Men: För privatpersoner blir dessa tjänster dyra när de ska betalas med skattade pengar. En svart marknad växer fram. Eller så gör man jobbet själv. Samtidigt står stora grupper arbetslösa långt från arbetsmarknaden. Det kräver lösningar som innebär att människor med vanliga inkomster har råd att efterfråga mer privata tjänster.”

Jag tycker Luciano har fångat grundproblemet på ett bra sätt – höga skatter bromsar utvecklingen av en vit tjänstemarknad för tjänster som man skulle kunna göra själv.

Socialdemokraterna är ett stort parti och det har genom åren funnits utrymme för delade meningar vad gäller skattepolitik och hantering av köp av vardagstjänster. Inför valen har dock enbart en strategi fått gälla, år 2010 var det nej till Rut, och det straffade sig. Det är positivt att det finns politiker som testar möjligheten att gå “all in” vad gäller rut- och rot-tjänster. Detta vidgar vyer och öppnar upp för diskussioner som förhoppningsvis även kan leda till bra beslut av våra folkvalda. Det blir mycket intressant att se vilken som blir S formella linje i Rut-frågan i valet år 2014.

Breddning av Rut och Rot föreslås av S-ledamot

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen