Sanningen om Rut i SVTs Historieätarna

SVT Historieätarna avsnitt 6 i dec 2016 om Rut
SVT Historieätarna avsnitt 6 i dec 2016 om Rut

SVTs Historieätarna har väckt många frågor gällande sanningsgrad och vinkling av fakta i sitt program om Rutavdraget. Och vad som krävs för att få kallas ”expert” i SVT. Programmet är anmält till granskningsnämnden av den moderata riksdagspolitikern Cecilie Tenfjord-Toftby.

Vi har granskat vad SVTs ”expert” i Rut-frågan, Rebecka Bohlin, egentligen säger och vi kan konstatera att hon använder falska påståenden och statistik tagen ur sitt sammanhang. Hon (och SVT?) har uppenbarligen målet att svärta ned Rut-branschen och väcka liv i en utdöende pig-debatt.

En av Rebecka Bohlins falska påståenden om Rut-branschen är att lönerna är så låga som 11 kr/timme och att Rut-branschen uppmuntrar till svartjobb. Hon säger: ”Skatteverket gjorde en koll i branschen för några år sedan och dom lägsta lönerna man fann låg på 11 kr…. Det innebär att du måste jaga andra uppdrag, och det stimulerar ju också att du ska hoppa in på olika typer av svartjobb tex här i städbranschen.”

Siffran 11 kr/timme kommer från ett uttalande av Pia Bergman, Skatteverket i Sveriges Radio 8/10, 2015 men det har inget att göra med Rut-branschen och är helt taget ur sitt sammanhang. Det gäller problem med illegala immigranter som nattarbetar med städning som blivit upphandlad av privata och kommunala aktörer med stort fokus på lågt pris. Jag pratade med Pia Bergman, Skatteverket den 23/12-16 och hon konfirmerade att ”Det har inget att göra med rut-branschen, och rutavdraget minskar ju förekomsten av svart arbetskraft.”

I en enkät genomförd 2012 av Rutbarometern kunde vi också konstatera att snittlönen var 116 kr/timme dvs cirka 150 kr/timme inklusive sociala avgifter. Vi kan också via TimeWave, webbaserat affärssystem som omsätter drygt en miljard kronor, konstatera att de största och mest expansiva Rut-företagen har löner i nivå med kollektivavtalen.

SVTs ”expert” Rebecka Bohlin insinuerar också att jobbet är stressigt och att städarna inte trivs med sitt jobb. Detta är tvärtemot vad forskarna Vesa Leppänen och Lars Dahlberg kom fram till. I DN Debatt 2012-12-18, trivs nio av tio Rut-arbetare på sitt jobb. De intervjuade menar att det bästa är att få hjälpa andra människor och få uppskattning för det de gör, självbestämmande och flexibilitet. Det sämsta är pigdebatten som de intervjuade anser är felaktig och nedlåtande och bidrar till att skapa en dålig arbetsmiljö. Något som bör vara en tankeställare för SVT.

Programmet Historieätarna och SVT bidrar alltså med falsk och mycket vinklad Rut-information. Att dessutom kalla en person ”expert” när denne i själva verket använder Trump-metoder för att få genom sin vinkling av rut-branschen är anmärkningsvärt och drar ned på SVTs trovärdighet.

Till sist: jag blir inte klok på varför vissa har valt rut-avdraget som symbolfråga och väljer att använda falsk och vinklad information. Vad är deras lösning på avlastning i hemmen och fler professionella jobb? Och betyder det ingenting att hela Rut-branschen och dess anställda står bakom rutavdraget till 100%?

Läs hela vår faktakoll på Rutbarometern 2016/SVTs Historieätarna >

 

 

Sanningen om Rut i SVTs Historieätarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen