Rut förändras av global elektronik-jätte

Media Markt lanserar it-tjanster och ger sig in i Rut-branschen 2016
Media Markt lanserar it-tjanster och ger sig in i Rut-branschen 2016

Rutavdraget utökades med it-tjänster för en knapp månad sedan och nu ger sig Media Markt in i den nya Rut-branschen med en  “äkta bildkalibrering deluxe” för 1990 kr innan rutavdrag. Media Markts kundtjänst uppskattar att tjänsten tar cirka en timme vilket ger ett väldigt högt timpris jämfört med andra rut-tjänster.

Regeringen och Riksdagens mål med de utökade rut-tjänsterna, som lanserades 1a augusti-16, var att öka utbudet av jobb, framförallt ”enklare” jobb. Det är tveksamt om detta kommer att lyckas om rutavdraget inte återställs till 50 tkr per år. Risken är att köparna prioriterar dyrare tjänster vilket knappast gynnar samhället. Om vi jämför Media Markts it-tjänst med den idag största rut-tjänsten, hemstädning, är timpriset drygt 5 ggr så stort (enligt rutbarometern 2014 var snitt-timpriset 352 kr). Det innebär att för varje arbetstimme it-tjänster åtgår det 5 ggr så stort rutavdrag jämfört med hemstädning. I slutändan blir det alltså många färre jobbtimmar om konsumenterna prioriterar dyrare tjänster.

Är det verkligen vad Regeringen vill åstadkomma?  För att undvika detta är en återställning av rut-potten till 50 tkr en självklarhet och vi föreslår även en reformering av rutavdraget genom att införa ett maxbelopp per timme som då skulle gynna de mindre kvalificerade jobben, läs mer>

Regeringen bör se över mål och regler för rut-avdraget innan de globala elektronik-jättarna riskerar att omforma spelplanen och försämra villkoren för de lokala hemservice-bolagen.

Rut förändras av global elektronik-jätte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen