Rot slår ut Rut

Idag beslutar riksdagen om det nya husavdraget. Förslaget innebär att skatteavdraget som nu finns för hushållstjänster utvidgas till att också omfatta reparation, underhåll, om- och tillbyggnad av bostäder. Tanken med husavdraget är god men varken alliansen eller oppositionen tycks se dess negativa konsekvenser för hushållstjänstesektorn.

Regeringen vill låta rutavdragets positiva effekter med minskat svartarbete och fler jobb verka även inom byggsektorn. Två system görs till ett. Så långt är allt väl. Värre är att två avdrag blir ett även i kronor och ören. Med husavdraget ska rot och ruttjänster tas från samma individuella pott om 50 000 kronor i per person och år. Det räcker långt när man köper städning eller barnpassning. Men inte lika långt när man renoverar taket eller bygger altan. I praktiken hotar rottjänster att konkurrera ut rut-tjänster i hushållens kalkyler.

Detta är inga gissningar. På HemQ.se har vi sett en tydlig trend att rottjänster står för en allt större del av förfrågningarna. Det är i sig positivt men jag har redan pratat med flera familjer som kommer att bli tvungna att välja bort hushållstjänsterna när husavdraget blir verklighet. Man kan inte göra en halv renovering, däremot är det lätt att skippa städningen.

Den viktigaste konsekvensen av detta ligger dock inte hos hushållen utan hos de många småföretag som utför hushållstjänster. Sedan rutavdraget infördes har branschen och efterfrågan vuxit snabbt. Trots lågkonjuktur köper uppåt 255 000 familjer idag hushållstjänster. De flesta som köper är kvinnor, liksom de flesta som utför jobbet. Hela nio av tio nyanställda kommer direkt från arbetslöshet. Med husavdraget riskerar den positiva utvecklingen i branschen att stanna av.

Riksdagen kommer sannolikt att klubba igenom förslaget som det ligger. Men min förhoppning är ändå att regeringen gör en förändring innan de negativa konsekvenserna gett effekt. Behåll gärna ett system, men separera potterna för rot- och ruttjänster.

Även publicerat på SvD Opinion

Rot slår ut Rut

2 svar på ”Rot slår ut Rut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen