Rut – svart på vitt

Rutavdrag svart och vitt 2014_04_08Rutavdraget har minskat den svarta marknaden från drygt 70% till max 12%. Det kan vi konstatera efter att ha analyserat Skatteverkets statistik och rapporter.

Vit hemstädning och andra Rut-tjänster har gått från cirka 50 000 köpare till 540 000 köpare på sju år. Och den svarta marknaden har minskat från av Skatteverket uppskattade ca 150 000 hushåll till mindre än 75 000, troligen mycket mindre än så.

Våra siffror baseras på Rut-statistik från Skatteverket till och med år 2013 samt Skatteverkets rapport ”Rut och Rot och Svart och Vitt” från år 2011. I denna rapport anges en uppskattning på att det år 2005 fanns 147 000 hushåll som köpte hemstädning svart. För enkelhetens skull och för att undvika risken att undervärdera den svarta marknaden har vi antagit att det även år 2007 fortfarande fanns 147 000 hushåll som köpte svart fastän Rutavdraget infördes det året. Vi har antagit att en köpare av rutavdrag representerar ett hushåll då det är ovanligt att mer än en person per hushåll begär rutavdrag. Eftersom Rutavdraget infördes 1 juli 2007 och heller inte löneförmån var inkluderat år 2007 har vi ökat antal ”vita” köpare med 25% jämfört med Skatteverkets siffror.

Vi har också utgått från Skatteverket resonemang att det har funnits en tröghet i den svarta marknaden som beror på att köparna många gånger väntat med att göra en förändring då de t.ex. har haft en längre överenskommelse som de varit nöjda med, även om de egentligen föredragit att köpa vitt. Vi gör det antagandet att denna tröghet efter 7 år är passerad och att köparna haft möjlighet att ta ett nytt beslut om att köpa svart eller vitt.

Utöver detta har vi använt Skatteverkets intervju-undersökning, publicerad 2011, som visar att 88% inte anser att det är ok att köpa svart hemstädning. Detta innebär att det är max 12% av den totala Rut-marknaden som består av svartköp. Troligen är denna siffra mycket lägre då trenden för att köpa vitt har fortsatt och bland de som anser det vara ok med svartköp ändå finns de som köper vitt pga ett mer lättillgängligt och mer kvalitativt utbud.

Det råder alltså ingen tvekan om att Rutavdraget har minskat den svarta andelen radikalt. Detta bekräftas även av Lars Jagrén, Företagarnas chefsekonom, som gått igenom underlaget.

Läs Göran Gustafssons blogginlägg – Rut har sopat undan den svarta marknaden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen